Четвер, 18.04.2024, 19:57
Закарпатський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
 
Головна » 2011 » Серпень » 18 » Роль і місце Закарпатського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді у системі позашкільної освіти
17:51
Роль і місце Закарпатського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді у системі позашкільної освіти

    Науково-технічна творчість учнів – це навчально-виховна діяльність, у процесі якої учні розвивають свої здібності, що формуються з дитинства як прояв природних творчих задатків та схильності до технічної діяльності. Реалізація навчально-виховного принципу у позашкільній роботі здійснюється створенням технічних гуртків, де учні вирішують творчі задачі технічного змісту під педагогічним керівництвом.

          На сьогоднішній день  гуртковою роботою у позашкільних закладах області науково-технічного напрямку охоплено більше 14 тис. учнів. Зокрема, у профільних навчальних закладах - 4528 учнів, у комплексних позашкільних навчальних закладах – 8621 учень; у Закарпатському обласному центрі науково-технічної творчості учнівської молоді у 97 групах займається 1459 учнів.

         Закарпатський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді – обласний позашкільний заклад, який дає дітям та юнацтву додаткову освіту, спрямовану на здобуття знань, умінь і навичок за інтересами, забезпечує потреби особистості у творчій самореалізації та змістовному дозвіллі і є координатором науково-технічної творчості в області .

     З 1992 року центр очолює Зомбор Володимир Юрійович, Заслужений працівник народної освіти. У закладі працює 88  працівників: 31 – педагогічний працівник, 37 – сумісники. З них: Заслужений працівник народної освіти – 1, Заслужений вчитель України – 1, Відмінники освіти України – 14. Нагороджені: нагрудним знаком «Софія Русова» - 5, Почесною Грамотою КМУ – 1, Подякою Кабінету Міністрів України – 2, Почесною Грамотою Міністерства освіти і науки України – 5.

     Основними функціями обласного центру є:

-         навчально-виховна робота;

-         інструктивно-методична робота;

-         організаційно-масова робота;

-         організація науково-дослідницької діяльності учнівської молоді;

-         робота з обдарованими дітьми та учнівською молоддю області.

      Для виконання покладених функцій в центрі сформовані відповідні структури.

      Відділ інструктивно-методичної роботи проводить аналітично-інформаційну діяльність, готує відповідні методичні матеріали, листи, рекомендації, положення; надає допомогу в організації методичної роботи керівникам відповідних профілів у позашкільних установах, працює над вибором педагогічно обгрунтованих форм, методів, засобів роботи з вихованцями, вивчає та узагальнює перспективний педагогічний досвід, займається організацією та проведенням конкурсів на кращу методичну розробку тощо.

      За організацію та проведення обласних масових заходів, змагань, виставок, конкурсів, семінарів а також за участь у Всеукраїнських масових заходах відповідає відділ організаційно-масової роботи. У 2010/2011 н.р. проведено 35 обласних масових заходів.

       Відділ дизайну та декоративно-прикладного мистецтва проводить організацію та оформлення обласних виставок, здійснює відбір кращих учнівських робіт на Всеукраїнські виставки, здійснює контроль за роботою гуртків відповідного профілю. В ЗОЦНТТУМ щороку проводяться обласні виставки: «Від Миколая до різдва», «Знай і люби свій край», початкового технічного моделювання, зі стендового моделізму, «Наш пошук і творчість – тобі, Україно», фотовиставка «Моя Україно».

        Освітньо-виховний процес у закладі здійснюється у 97 групах, де займається 1459 гуртківців за напрямками: спортивно-технічні гуртки, гуртки початкового технічного моделювання, геометричне моделювання; декоративно-прикладного мистецтва; науково-технічні гуртки, предметно-технічні гуртки: хімії, інформатики, математики, фізико-математичні, фізики, економіки, біології, правознавства, літератури, краєзнавства, астрономії, географії, іноземної мови, мистецтвознавства, історичного краєзнавства, історії , юних біофізиків та інші.

При Закарпатському ОЦНТТУМ функціонує територіальне відділення Малої академії наук України, в якому працює 18 філій. Протягом       2010/2011 н.р. в МАН Закарпаття працює 510 гуртків, у яких займається 6200 учнів. Крім того в системі Закарпатського територіального відділення МАН діє 49 наукових товариств, де науково-дослідницькою роботою займається 1116 учнів. У 2010/2011 н.р. в структурі Закарпатського територіального відділення МАН функціонує 10 наукових відділень, до числа яких входить 56 секцій.

        За результатами ІІІ Всеукраїнського етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН юні академіки Закарпаття зайняли 8 призових місць.

      Крім конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт, проводяться й інші масові заходи, в яких беруть участь юні академіки. Так, щорічно, починаючи з 1997 року, на базі Закарпатського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді проводиться традиційний Всеукраїнський колоквіум школярів «Космос.Людина.Духовність».               В 2010 році члени команди Закарпатської області стали переможцями в секціях «Космос у лабораторії» та «Краса врятує світ» і призерами в секції «Кінець світу» (ІІ та ІІІ місця).

     У ЗОЦНТТУМ проводиться відповідна робота по організації літнього оздоровлення вихованців обласного центру та районних і міських позашкільних закладів. Протягом літнього періоду оздоровилось 386 кращих юних техніків та учнів-членів Малої академії наук: у таборі «Примор’є» сел.Залізний Порт Херсонської області – 140 уч., у таборі «Ювілейний» с.Красноє Херсонської області – 140 уч.,  у оздоровчому таборі «Лісний» м.Судак АР Крим – 45 уч., у дитячому оздоровчому таборі «Смерековий камінь» с.Осій Іршавського району – 61 уч.

     Гуртківці та команди Закарпатського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді у 2010/2011 навчальному році прийняли участь у 19 всеукраїнських масових заходах, де здобули численні перемоги та призові місця. Зокрема, команда ЗОЦНТТУМ у складі двох учнів і керівника прийняла участь в очному етапі Всеукраїнського конкурсу «Intel-Eko Україна-2011» національного етапу міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів «Intel ISEF 2011», який проходив 15-18 лютого 2011 року в м.Києві і виборола 3 місце в номінації комп’ютерних технологій.

     Система планування, що відпрацьована у центрі і заснована на взаємодії всіх ланок, відділів та учасників навчально-виховного процесу, забезпечує координацію їх діяльності, єдність вимог, контролю та взаємоконтролю в процесі роботи, сприяє досягненню ефективності та вдосконаленню навчально-виховного процесу й забезпечує планомірний розвиток закладу.

Переглядів: 1137 | Додав: Olha | Рейтинг: 0.0/0
Copyright MyCorp © 2024
Пошук
Форма входу
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Зробити безкоштовний сайт з uCoz